RETROSPECTIVA

RETROSPECTIVA // La șase ani de la fuga lui Plahotniuc, R. Moldova este lăudată la Bruxelles, își ia rămas-bun de la Eugen Doga și asistă la o victorie electorală contestată la Boldurești

Aniversarea căderii regimului Plahotniuc și rescrierea legislației audiovizuale

„Dacă uităm prin ce guvernări toxice a trecut Moldova, riscăm să o pierdem, din nou, în fața unui asemenea pericol”, a notat președinta Maia Sandu pe 8 iunie, când se împlinesc șase ani de la evenimentele din Parlament, care au dus la căderea guvernării Partidului Democrat, învestirea unui nou executiv și fuga din țară a oligarhului Vladimir Plahotniuc. Schimbarea de regim în iunie 2019 a deschis calea democratizării, dar „procesul de deoligarhizare nu este încă încheiat”, spun experții.

Majoritatea PAS vrea să revină, într-o formă ajustată, la unele schimbări controversate pe care le-a introdus, acum patru ani, în Codul serviciilor media audiovizuale. Motivele ar fi angajamentele față de Uniunea Europeană și necesitatea consolidării independenței instituțiilor media publice. Revenirea la modelul vechi de reglementare este necesară, susțin experții media. Potrivit lor, modificările din 2021 ar fi slăbit independența Consiliului Audiovizualului și a difuzorului public, făcându-le mai expuse influenței politice.

UE apreciază progresele Republicii Moldova, dar insistă pe reforme

Republica Moldova va depune eforturile necesare pentru a fi pregătită de aderarea la Uniunea Europeană până în anul 2028, a dat asigurări premierul Dorin Recean, la Bruxelles, unde a avut loc cea de-a 9-a reuniune a Consiliului de Asociere Uniunea Europeană - Republica Moldova.

Progresele pe traiectoria europeană, inclusiv în combaterea corupției și în domeniul justiției, au fost apreciate de oficiali europeni, inclusiv de Înalta Reprezentantă pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Kaja Kallas. Ea a subliniat nevoia continuării reformelor și a promis sprijin, inclusiv în depășirea provocărilor de securitate și protejarea alegerilor parlamentare, care vor fi o țintă a războiului hibrid din partea Rusiei.

Și comisara europeană pentru extindere, Marta Kos, a subliniat în plenul Parlamentului European că, în premieră în istoria Uniunii Europene, procesul de extindere este afectat de forțe externe care încearcă să îl submineze. Kos a făcut referire directă la Republica Moldova și la acțiunile de propagandă și influență ale Rusiei.

Republica Moldova ar putea deveni, în următorii ani, un „test de reziliență” pentru întreaga politică de extindere a Uniunii Europene (UE), având în vedere campaniile „fără precedent” de dezinformare și propagandă desfășurate de Federația Rusă pentru a influența alegerile din toamnă, spun experții.

Reforma justiției, esențială în negocierile de aderare

Reforma justiției moldovene avansează destul de bine, dar mai e de muncit la capitolul combaterea corupției, a sugerat comisarul european pentru Democrație, Justiție și Statul de Drept, Michael McGrath, aflat într-o vizită la Chișinău. Pentru a asigura aderarea sunt indispensabile progrese tangibile în ceea ce privește statul de drept, drepturile omului și îndeplinirea foii de parcurs referitoare la justiție și reformele anticorupție.

Cea mai amplă și ambițioasă parte a reformei justiției – procesul de evaluare – va avansa conform calendarului, a dat asigurări ministra Justiției. Evaluarea externă a judecătorilor va fi finalizată până la finele anului, a precizat ministra, fără a avansa însă și un termen legat de vetting-ul procurorilor.

Evaluarea externă este unul din motivele din care mai mulți procurori demisionează în ultima vreme, susține președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă. Potrivit lui, procurorii nu s-ar teme de vetting, dar nu ar avea încredere în această procedură a cărei durată este incertă.

Procuratura Anticorupție funcționează la doar jumătate din capacitate, cu un deficit sever de cadre și de resurse financiare. Instituția activează integral în regim de interimat, iar pentru ca activitatea să fie eficientă, este nevoie de o suplimentare anuală de aproximativ 3,5 milioane de euro, a subliniat adjunctul șefului PA, Octavian Iachimovschi.

Reforma justiției și procesul de vetting ar putea fi influențate de alegerile parlamentare din toamnă, a atenționat membrul internațional al Comisiei de vetting, Willem Brouwer. El a precizat că evaluarea externă, aflată în plină desfășurare, depinde de voința politică a viitoarei majorități parlamentare.

Integrarea energetică europeană în 2027

Autoritățile de la Bruxelles și Chișinău își propun să cupleze piața energetică moldovenească la cea a UE în 2027, a declarat comisarul european pentru Energie și Locuințe, Dan Jørgensen. Aflat la Chișinău, oficialul a apreciat măsurile întreprinse pentru reducerea dependenței de gazul rusesc și a promis continuarea sprijinului pentru securitatea energetică a țării.

Între timp, pentru a asigura securitatea furnizării gazelor naturale în sezonul rece, Republica Moldova va împrumuta 400 de milioane de euro de la BERD. Împrumutul va fi garantat de Guvern și va fi contractat de compania Energocom, desemnată recent în calitate de furnizor de gaze pentru consumatorii finali în locul Moldovagaz.

Ministrul Energiei a respins criticile vizând acest împrumut, precizând că plata comisioanelor se va face doar dacă suma va fi utilizată complet și că acestea vor constitui 12 milioane de euro, și nu 70, cum s-a vehiculat în spațiul public.

Eugen Doga a trecut în eternitate

„A plecat să compună muzică pentru îngeri cel care ne-a făcut cunoscuți în lume prin muzica sa nepământeană, vibrând între Eminescu și lacrimă, între vals și eternitate”, a notat ministerul Culturii anunțând pe 3 iunie moartea marelui compozitor Eugen Doga.

Jurnalista Natalia Moraru-Vasilcău:„E dureros că îl pierdem, dar în același timp suntem recunoscători pentru moștenirea uriașă și nemuritoare pe care ne-a lăsat-o”.

Dirijorul Orchestrei naționale simfonice a Companiei „Teleradio-Moldova”, Gheorghe Mustea: „Omul Eugen Doga a fost, de fapt, o epocă, a deschis drumuri, a făcut punți, a luminat. Acum, acea lumina se retrage, dar ecoul rămâne pentru veșnicii...”.

Dirijorul Orchestrei de muzică populară „Lăutarii”, Nicolae Botgros: „Va rămâne și în sufletul meu, și al întregii societăți, va rămâne în suflete pentru totdeauna. Oriunde ne-am duce, vom asculta muzica lui”.

Directoarea ICR „Mihai Eminescu”, Monica Babuc: „Eugen Doga a reprezentat spiritualitatea românească. A știut să se ridice deasupra tuturor intemperiilor timpului și să facă nu numai muzică, dar să creeze un model de viață”.

Maestrul Eugen Doga a fost omagiat și de școala care-i poartă numele. „Pentru noi este o pierdere groaznică”, a mărturisit Natalia Barabancicov, Maestru în Artă.

Ciochină, între renumărarea voturilor și tergiversarea dosarului

Renumărarea voturilor în comuna Boldurești, Nisporeni, a confirmat victoria actualului primar Nicanor Ciochină, în pofida unor abateri. Învinuit de accidentarea mortală a unui copil, Ciochină a acumulat 614 voturi, cu 10 mai multe decât contracandidatul său, Sergiu Bulicanu. Mandatul de primar urmează să fie validat sau invalidat de Consiliului Electoral de circumscripție.

Rezultatul alegerilor din Boldurești a șocat o parte din societate și a stârnit multiple controverse. A fost lansată și o petiție în care se cere modificarea legii, așa încât persoanele cercetate penal în cazuri grave, precum omor, să nu poată candida la funcții publice până la pronunțarea definitivă a instanței. Inițiativa va fi analizată, a precizat ministra Justiției.

Veronica Mihailov-Moraru a subliniat însă că justiția ar trebui să se miște mai rapid în acest caz, despre care PCCOCS a precizat că este tergiversat, aproape jumătate din ședințe fiind amânate la cererea inculpatului.

Iar șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a ținut să precizeze că Poliția nu a mușamalizat cazul primarului de Boldurești, care, folosind metode și cunoștințe acumulate pe durata șefiei Inspectoratului de Poliție, a încercat să ascundă urmele și să inducă în eroare ancheta.

Președinte eurosceptic în Polonia și o nouă rundă de negocieri, fără pace

O nouă rundă de negocieri ruso-ucrainene s-a încheiat, la Istanbul, fără progrese semnificative pentru încheierea războiului, dar cu un nou angajament de a efectua cel mai amplu schimb de prizonieri. Ulterior, Kievul a respins acuzațiile Moscovei precum că ar fi amânat schimbul de prizonieri.

Runda de negocieri a avut loc într-un context deosebit de tensionat, la doar o zi după un atac masiv ucrainean asupra aviației strategice ruse. Operațiunea denumită „Spider WEB” sau „Pânză de păianjen” desfășurată pe 1 iunie a fost comentată sec de Kremlin. Potrivit experților, ea nu ar fi modificat fundamental tonul negocierilor.

Rusia respinge în continuare apelurile repetate ale Ucrainei și Occidentului privind un armistițiu, afirmând că acesta ar fi folosit de Kiev pentru a obține noi arme din Occident.

O pace justă și durabilă poate fi obținută doar dând dovadă de forță, a notat președintele României, Nicușor Dan, după o întâlnire cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, în marja Summitului B9 și al Țărilor Nordice. Declarația comună a Summitului face referire și la Republica Moldova, care a fost felicitată „pentru eforturile de menținere a stabilității și de avansare a reformelor pe calea europeană”.

În Polonia, alegerile prezidențiale au fost câștigate la limită de euroscepticul Karol Nawrocki, susținut de Partidul Lege și Justiție (PiS). Acesta a fost felicitat de mai mulți lideri europeni care au optat pentru continuarea unei colaborări strânse cu Varșovia. „Republica Moldova așteaptă cu nerăbdare să continue cooperarea cu Polonia și să lucrăm împreună pentru a consolida relațiile noastre bilaterale și a avansa calea europeană a Moldovei”, a notat președinta Maia Sandu.

Potrivit experților, relațiile dintre Polonia și Republica Moldova vor rămâne neschimbate, iar Polonia reprezintă un aliat esențial pentru Chișinău în procesul de integrare europeană și oferă sprijin important împotriva amenințărilor hibride din Est.

Alla Ceapai

Alla Ceapai

Autor

Citește mai mult

OSZAR »