De pe meleaguri străine, înapoi la Codreanca: familia Valac, model de curaj și perseverență în agricultură

Atunci când înghețurile compromit livezile, iar costurile de producție cresc, mulți fermieri renunță. Alții, însă, aleg să rămână în domeniu, să riște și să clădească ceva durabil. Este și cazul familiei Valac din Codreanca, raionul Strășeni. Ani la rând, au muncit în Grecia, dar, în loc să-și cumpere o casă acolo, au investit banii acasă - într-o livadă cu cireși, vișini, pruni și caiși. Astăzi, roadele muncii lor ajung pe piețele din Uniunea Europeană.
„Ne-am întors în 2003 cu dorința de a procura și lucra în țara noastră, plaiul nostru natal. Am procurat teren, am plantat în 2013 36 de hectare de sâmburoase, vișin, cireș, caise și prun”, a povestit Ion Valac, pomicultor.
Anul agricol 2025 le-a dat bătăi de cap pomicultorilor. În livada familiei Valac, vișinii și cireșii au rezistat, dar caisul a fost răpus de îngheț.
„Anul a fost foarte complicat, cu înghețuri, cu de toate, dar, după cum vedeți, ne-a păzit Domnul, avem o roadă foarte bogată de vișine”.
Cu sprijin de la stat și investiții proprii, pomicultorul și-a transformat livada într-o afacere profitabilă. Soția Maria se implică în organizarea lucrului, în pregătirea angajaților sezonieri și în procesarea primară a fructelor.
„Mergem la lucru, altă ieșire din situație nu este, trebuie să conducem lucrul, trebuie să îl ducem până la bun sfârșit. Muncim pentru copii, pentru viitor, nicăieri nu este mai bine ca acasă”, a spus Maria Valac.
Fiicele familiei Valac, Corina și Gabriela, au ales să rămână acasă, la Codreanca, și să-și croiască propriul drum. Fetele pregătesc o extensie a afacerii.
„Alături de depozitul frigorific al părinților am decis să pregătim un spațiu destinat producerii plăcintelor tradiționale. Și acasă este posibil, este greu, dar nu este imposibil”, spune Gabriela.
„De partea de pregătire a bucatelor de brutărie, copturi o să mă ocup eu. În țara mea mă simt cel mai bine. Am călătorit în mai multe state și nu pot să spun că acolo este rău, dar și la noi este foarte bine”, susține Corina.
Familia Valac din Codreanca nu este doar o poveste de succes local, este un model al schimbării în agricultura țării noastre. Mai multe puteți urmări în cadrul emisiunii „Pământ și Oameni" de la Moldova 1, duminică, ora 14:00.