RETROSPECTIVA

RETROSPECTIVĂ // Alegeri la 28 septembrie: R. Moldova, între amenințările Kremlinului, sprijinul Occidentului și lecțiile foametei

Într-un context global și regional instabil, marcat de amenințări, Republica Moldova se pregătește de alegeri parlamentare anticipând noi tentative de interferențe și dezinformări din partea Kremlinului.

Discursul Maiei Sandu în Parlament, înainte de stabilirea datei alegerilor

Propusă de majoritatea PAS și criticată de opoziția parlamentară, data alegerilor parlamentare este 28 septembrie. Decizia a fost votată de 57 de deputați (56 – PAS și 1 – neafiliat, Gaik Vartanean). În debutul ședinței plenare, președinta Maia Sandu a ținut un rar discurs adresat cetățenilor în care a vorbit despre necesitatea menținerii păcii, a parcursului european și despre amenințările interne și externe. Cu referire la parlamentare, Sandu a spus că viitorul țării trebuie să-l decidă cetățenii, instituțiile statului - să asigure alegeri libere și corecte, iar justiția – să-i pedepsească pe cei care încearcă să le fraudeze.

Discursul președintei a fost aplaudat de majoritatea PAS, iar opoziția parlamentară l-a boicotat părăsind sala de plen, în semn de protest.

Potrivit analiștilor, apariția rară a șefei statului în plenul legislativului confirmă gravitatea situației în care se află Republica Moldova în prag de alegeri.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, care a vrut alegeri mai devreme, pe 27 iulie, a îndemnat opoziția să formeze o Platformă națională pentru alegeri libere și corecte care să prevină eventuale fraude electorale. Editorialistul Nicolae Negru crede că inițiativa face parte dintr-o strategie mai largă a Kremlinului de a contesta legitimitatea alegerilor parlamentare și de a pune la îndoială rezultatele viitorului scrutin.

Alegeri cruciale, amenințate de ingerințe străine și noi forme de corupere electorală

„Suntem în fața unei alegeri. Ori pierdem acest moment istoric, din frică, din lene, din cinism sau oboseală, ori acționăm împreună ca să devenim un stat membru al Uniunii Europene”, a declarat premierul Dorin Recean, avertizând că la alegerile parlamentare din toamnă „vor exista din nou tentative de cumpărare masivă a voturilor, iar rolul instituțiilor statului este să oprească acest fenomen grav”.

În timp ce Poliția anunță că își intensifică activitatea de combatere a corupției electorale, experții spun că înăsprirea sancțiunilor este o soluție, dar nu poate curma în totalitate fenomenul.

Federația Rusă va continua să investească masiv în destabilizarea procesului democratic din Republica Moldova, va utiliza noi scheme complexe de finanțare ilegală și va exploata vulnerabilitatea socială a cetățenilor, anticipează experții.

Pe acest fundal, fragmentarea opțiunilor politice se va adânci în următoarele luni îngreunând formarea rapidă a unei guvernări, după alegerile din 28 septembrie.

Republica Moldova, ținta tot mai multor atacuri informaționale

Un nou raport al Disinformation Observatory, publicat săptămâna aceasta, arată că Republica Moldova a ajuns ținta principală a rețelei rusești de dezinformare „Pravda”. Potrivit experților de la Chișinău, războiul informațional are mize geopolitice.

O amplă campanie vizând Republica Moldova și în special pe președinta Maia Sandu a fost inițiată, în premieră, de o altă mare rețea rusească de dezinformare, numită „Matrioșka”, arată o investigație The Insider.

Parte a campaniei de dezinformare a fost și anunțul FSB, citat de presa rusă, precum că doi cetățeni moldoveni suspectați de „pregătirea unor atacuri teroriste” ar fi fost reținuți săptămâna aceasta. De fapt, reținerea a avut loc în 2023-2024, relevă jurnaliștii de investigație. Iar experți de la Chișinău observă că Kremlinul încearcă astfel să proiecteze imaginea falsă a unei implicări directe a Republicii Moldova în războiul din Ucraina.

Între timp, Mitropolitul Moldovei, ÎPS Vladimir, a confirmat că organizația „Evrazia”, sancționată internațional pentru rolul în destabilizarea Republicii Moldova, a finanțat pretinse pelerinaje în Rusia ale preoților moldoveni, investigate de Poliție.

Occidentul își reafirmă sprijinul în contracararea amenințărilor hibride

O delegație bipartizană a Congresului Statelor Unite ale Americii, aflată într-o vizită oficială la Chișinău, a reiterat sprijinul american pentru combaterea dezinformării, securitatea energetică și consolidarea rezilienței Republicii Moldova, pe fundalul conflictului armat din Ucraina vecină și a riscurilor atacurilor hibride ale Federației Ruse.

Și secretarul general al NATO, Mark Rutte, a reiterat sprijinul pentru Republica Moldova, pe care a tranzitat-o în drum spre Ucraina. Rutte a discutat cu președinta Maia Sandu despre securitatea din regiune, eforturile de restabilire a păcii și cooperarea dintre Republica Moldova și Alianța Nord-Atlantică.

Misiunea de Parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova va juca un rol esențial în sprijinirea autorităților moldovene în contracararea interferenței ruse în apropiatele alegeri parlamentare, a subliniat șefa Comisiei Securitate și Apărare din cadrul Parlamentului European, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, aflată la Chișinău într-o vizită a delegației Comisiei pentru Securitate și Apărare a Parlamentului European.

Republica Moldova va primi sisteme de apărare antiaeriană în baza unor ajutoare europene nerambursabile, a confirmat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Discuțiile cu partenerii europeni sunt într-o fază avansată, iar decizia finală este așteptată în următoarele zile.

Republica Moldova are o oportunitate istorică de a se moderniza și de a beneficia de sprijinul Uniunii Europene, iar experiența Sloveniei poate servi drept exemplu clar despre cum temerile inițiale pot fi depășite și transformate în beneficii concrete pentru cetățeni, a declarat fostul comisar european Janez Potočnik, negociator-șef al Sloveniei în procesul de aderare la UE, într-un interviu pentru Moldova 1.

„Nu putem clădi un viitor drept fără să recunoaștem nedreptățile trecutului”

În a treia sâmbătă din luna aprilie, în Republica Moldova sunt comemorate victimele foametei din anii 1946–1947, provocată de acțiunile regimului comunist-stalinist.

Tragedia a curmat viețile a sute de mii de oameni, lăsând în urmă suferință, tăcere și amintiri cumplite. „Luau iarbă să fie curată, o puneau în gură, iaca așa mânca ca vita iarba”, își amintesc Tudor și Ana Frunză din satul Donici, raionul Orhei.

200 de mărturii ale supraviețuitorilor adunate în „Cartea Foametei” au fost povestite elevilor din raionul Orhei. „Tânăra generație trebuie să cunoască aceste lucruri. Ele ne-au învățat multe lecții de viață”.

„Nu putem clădi un viitor drept fără să recunoaștem nedreptățile trecutului și fără să păstrăm vie amintirea sutelor de mii de oameni răpuși de această crimă”, a spus conducerea țării într-un mesaj.

Rusia continuă să atace Ucraina

Pe plan extern, situația din Ucraina continuă să fie unul dintre subiectele dominante în presa internațională. Această săptămână a fost marcată de intensificarea atacurilor rusești asupra civililor, progrese militare pe frontul de est și eforturi diplomatice internaționale pentru o posibilă încetare a focului.

Săptămâna se încheie cu „anunțul surpriză” a lui Putin. Acesta a anunțat sâmbătă un armistițiu de o zi în Ucraina cu ocazia Paștelui, dar Kievul susține că forțele ruse au continuat să tragă din artilerie și a cerut în schimb extinderea unei încetări reale a ostilităților.

Alla Ceapai

Alla Ceapai

Autor

Citește mai mult

OSZAR »